De kracht van ADD/ADHD
Bijgewerkt op: 1 okt. 2020

'Prioriteiten op een rijtje proberen te krijgen terwijl je van de ene gedachte naar de ander springt. Beginnen aan de administratie ? Nah, je blijft verveeld door je instagram scrollen, je ogen vallen op die grote kledingberg in de hoek, hé verdorie dat geeft onrust, ruim die maar als eerste op, ohja en die whatsapp berichtjes van vanmorgen... daar moet je ook nog op reageren. Je staart naar buiten en droomt langzaam weg, je buik begint te rommelen, oké let's go to the supermarkt. Help waar zijn de sleutels gebleven? Huishouden doe ik straks wel.
Uitstellen..uitstellen..uitstellen.
Herkenbaar? Welkom tot het brein van een ADD'er! Het is hierbinnen kleurrijk, creatief, avontuurlijk en nooit saai. Ik wil je graag meer vertellen over de positieve kant van ADD of ADHD. Helaas blijft deze kant op school of werk vaak ongezien en dat zette mij aan tot het schrijven van een nieuw artikel!
Gewoon 'anders'
In de medische wereld hebben ze ooit bepaald dat er een naampje moet komen voor het afwijkend brein...hé dat leest vervelend...laten we dit brein het 'anders werkend brein' noemen. Dit anders werkend brein werd in een hokje geplaatst samen met veel mensen die het naampje ADD of ADHD hebben gekregen. Of het nu autisme, ADHD, ADD of PDD-NOS heet, er een label aanhangen wil nog niet zeggen dat je een stoornis of een beperking hebt. Het brein werkt gewoon net even iets anders dan het gemiddelde van de mens. En dat anders werkend brein staat voor heel wat uitdagingen!
Wat gebeurd er in het brein van een ADD ér of ADHD'er?
We hebben allemaal receptoren in ons brein en maken neurotransmitters aan zoals dopamine noradrenaline en serotonine. Dit zijn stofjes die we nodig hebben om ons goed te voelen. Zo is noradrenaline is een belangrijke opwekkende neurotransmitter die noodzakelijk is voor motivatie, alertheid en concentratie. Bij het 'anders werkend brein' functioneren deze neurotransmitters minder goed dan die van het 'normale brein’. Er vind een storing plaats bij het doorgeven van informatie tussen de hersencellen. Het filtersysteem dat mensen in staat stelt om prikkels te verwerken werkt anders, waardoor ADD of ADHD ontstaan. Een EEG kan de hersenactiviteit in kaart brengen. Het anders werkend brein toont namelijk een lagere hersenactiviteit dan het 'normale brein'. Vind je het interessant om meer te weten te komen over hersengolven? Dan kun je eens kijken op: https://www.addkenmerken.net/hersengolven/

Vallen en opstaan
ADHD staat voor het drukke, aanwezige type terwijl ADD staat voor het rustige, dromerige type (zonder hyperactiviteit). Beide hebben overeenkomsten met snel afgeleid zijn, moeite met plannen en taken afronden, alles tegelijk willen doen, een beperkte concentratie of een extreme concentratie (hyperfocus bij interessante zaken), impulsief en chaotisch gedrag, vergeetachtigheid en moeite met overzicht houden.
Door onvoldoende kennis kunnen collega’s, vrienden of je partner bepaalde symptomen aanzien als karaktereigenschappen. Oordelen als lui, traag of niet goed kunnen luisteren liggen dan al snel op de loer. In de omgang met anderen en op je werk kan je hierdoor soms in lastige situaties terechtkomen. De juiste omgeving kan hier verandering in brengen!
Mensen met ADD of ADHD hebben namelijk superkrachten als creativiteit, empathie, verbeeldingskracht, compassie, gevoel voor humor, doorzettingsvermogen, eindeloze energie, hyperfocus, levenslust, scherpe intuïtie, een unieke kijk op de wereld en een sterk moreel kompas.
Omdenken
Laten we eens kijken naar wat mensen met ADD of ADHD kunnen betekenen voor de samenleving. Waar liggen de kwaliteiten? Hoe kunnen we een omgeving creëren waarbinnen mensen met ADD/ADHD zich volop kunnen ontwikkelen?
Als we een antwoord hebben op deze vragen, weet ik zeker dat ADD/ADHD niet meer als stoornis wordt gezien maar als superkracht. Met dit artikel wil ik jou als lezer bewust maken dat 'anders' niet fout is. Wat we nodig hebben is een andere benadering.
Omdenken! ADD of ADHD niet bestempelen of labelen als een stoornis maar als een kracht. ADD deskundige Edward Hallowell maakte een beschrijving waarin er voor elk negatief aspect van ADD /ADHD iets positiefs staat!
Koppig wordt een doorzetter
Met de menigte meegaan? Nah... je doet het liever op jou manier.
Je laat je niet ontmoedigen door negatieve reacties en blijft trouw aan de route die je voor jezelf hebt uitgestippeld. Je bent een doorzetter.
Impulsief wordt creatief
Niet nadenken, maar doen! Impulsiviteit is onbewust gebruik van je spontaniteit. En dat leidt tot creativiteit! Veel mensen vinden het moeilijk om intuïtief of spontaan te handelen en hebben dit afgeleerd. Ze willen zekerheid en controle over de uitkomst. Impulsief is niet altijd slecht, het gaat erom wélke dingen je impulsief doet. Het leven aanpakken en er actief iets mee doen, in plaats van passief af te wachten en de risico's analyseren.
Hyperactief wordt energiek
Wanneer je vol energie bent, kom je krachtig over. In de juiste omgeving is deze gedrevenheid voelbaar! Is de energie naar buiten gericht dan kom je levendig over. En dat werkt aanstekelijk op anderen.
Rusteloos wordt enthousiast
Ben je met iets bezig waar je enthousiast over bent? Dan raak je vanzelf in een flow.
Het gevoel dat alles als vanzelf lijkt te gaan en je volledig opgaat in je bezigheid!
Ongeorganiseerd wordt flexibel
Een strakke planning werkt voor jou niet helemaal en daardoor kun je je makkelijker aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Snel afgeleid vanwege nieuwsgierigheid betekent dat je spontaan bent.
Het is maar hoe je het bekijkt! Ironisch genoeg, heb je met ADD en ADHD de neiging om buiten “the box” te denken, omdat je verstand steeds aan het afvragen is.
Je hebt een sterke verbinding met je intuïtie. Vertrouw hierop!

Laat jezelf horen
Welke krachten van ADD/ADHD herken je bij jezelf? Of bij iemand uit je omgeving?
Ik zou het super tof vinden als je je mening deelt op school, thuis of op je werk.
Pak pen en papier. Maak een rijtje met nadelen en zet deze om naar voordelen.
Liefs Nadine