top of page

Even offline...een verademing voor je geest

Bijgewerkt op: 28 nov. 2019

Rust vergroot je creativiteit. En dat is precies de reden waarom ik de afgelopen maanden afstand nam van social media. Even offline....het is een verademing voor je geest.Elke schrijver weet dat er inspiratie nodig is om iets op papier te krijgen.

En tsjaa.. soms heb je van die tijden dat het gewoon niet zo borrelt.

Wat doe je dan? Heb jij een creatieve geest en verdwaal je wel eens door alle drukte om je heen? Het gevoel dat je vastloopt qua creativiteit en nieuwe ideeën kan te maken hebben met social media-gebruik. Denk je nu...dit artikel kan ik wel overslaan want ik ben toch niet creatief, hold on! Creatieve processen zijn niet alleen van toepassing wanneer je tekent, schildert of schrijft. Creativiteit is het creëren van iets nieuws. Iedereen, ja iedereen, heeft creativiteit in zich. Als ik om me heen kijk zie ik dat veel mensen niet bij hun creativiteit komen omdat ze hun energie besteden aan de dagelijkse beslommeringen en teveel bezig zijn met andermans verwachtingen. Misschien zitten er belemmerende overtuigingen waardoor je creativiteit geblokkeerd is. Kan het zo zijn dat je van huis uit meegekregen hebt dat je met ‘kunst’ toch geen geld kunt verdienen en dat je beter een ‘echt’ vak kunt leren. Of denk je dat werk niet samen kan gaan met plezier, creativiteit of ‘spelen’. Kortom er lopen in de wereld heel wat geblokkeerde creatievelingen rond en dat is jammer.

Kill your distractions

Je kent het wel...je wekker gaat en je pakt je telefoon. Eerst even kijken wat er te zien is op Instagram en Facebook, wat heeft het nieuws te melden en wie heeft ons nog allemaal geappt? Afleiding, afleiding, afleiding en we moeten de dag nog maar beginnen. Hoe zou je het vinden als er s'morgens z'n 200 man naast je bed staan en tegen je beginnen te praten? Niet zo heel fijn toch? Iets om over na te denken voordat je 's ochtends meteen naar je telefoon grijpt en je social media checkt. De eerste uren van de dag zijn bedoelt om lichaam en geest in balans te brengen. Dit maakt dat je de dag veel meer ontspannen begint en meer controle krijgt over waar je focus gedurende de dag naartoe gaat. Teveel afleidingen kunnen het creatieve proces verstoren en dat willen we juist niet
Meer naar je gevoel door creativiteit Tijdens creatieve processen werken we met de rechterhersenhelft. In die rechterhersenhelft gaat het om intuïtie, gevoel, emoties, inzicht, innerlijk bewustzijn en verbeelding.Tijdens een creatief proces laat je het logisch denken los en werk je vanuit je gevoel. Zo maak je makkelijker contact met je gevoelens en innerlijk bewustzijn. Op die manier voel je beter wat er in je leeft (bewust en onbewust). Ook is het veel eenvoudiger om contact te maken met je passie en levenslust! Want creativiteit heeft ook heel erg met plezier en speelsheid te maken, lekker spelen zoals toen je kind was. Het geeft je drukke hoofd rust en dat kan net zo effectief zijn als een meditatie. Als je een bezigheid kiest die bij je past, dan vergeet je de tijd wanneer je bezig bent, je voelt je energie stromen en je wordt blij. Je gaat je VRIJ voelen! Van nature is iedereen creatief, maar door opvoeding, omstandigheden en onderwijs neemt dit vermogen vaak snel af. Kennis ‘stampen’ en regels volgen zet vooral onze rationele linkerhersenhelft aan het werk. Bovendien zijn onze hersenen gemakzuchtig; ze volgen het liefst de gebaande paden en patronen. Kinderen maken alles voor het eerst mee en zijn nog ongeremd nieuwsgierig. Kinderen die voor het eerst naar school gaan, stellen meer dan zestig vragen per dag. Wanneer we met pensioen gaan, stellen we er nog maar zes. Volwassenen bedenken gemiddeld drie tot zes alternatieven voor een probleem; een kind bedenkt er wel tien keer zoveel.Een creatieve geest ziet oneindig veel door zijn lens

Een aantal maanden geleden ben ik voor mezelf begonnen als freelance fotograaf.

Ik merkte als snel dat ik opzoek was naar de juiste balans tussen de binnen- en buitenwereld. Werken als freelance fotograaf is voor mij veel meer dan alleen door de lens kijken. Niet alleen mooie levendige plaatjes delen, maar ook het plaatje dat minder mooi is. Een plaatje met een verhaal. In onze overweldigende wereld met zoveel mogelijkheden is het nodig om je lens zo nu en dan schoon te maken en je focus opnieuw te richten op wat echt belangrijk voor je is. Voor mij is dit in het moment leven, mijn gezondheid, vrienden en familie, passie en zingeving hebben. Als het erop aankomt om er ‘het beste van te maken’ moet je klein kunnen denken. Genieten van de kleine dagelijkse dingen. Je kunt niet in het moment leven als teveel je met social media bezig bent. Daarom besloot ik even helemaal offline te gaan en ik kan je zeggen het is een verademing voor je geest. Als je in het moment leeft is er zoveel meer moois te zien. Ik kreeg nieuwe inspiratie en het begon weer te kriebelen om te gaan schrijven. Tijd om weer te gaan bloggen!

Wat is succes voor jou?

Mijn vraagteken bij sociale media werd de afgelopen tijd als maar groter.

Waar komt de drang vandaan om alles met iedereen te willen delen? De mens is niet gemaakt om dagelijks zoveel vergelijkingen tussen elkaar te maken. Toch doen we dit bewust of onbewust met alle gevolgen van dien. We blinken tegenwoordig allemaal uit in het posten van onze dagelijkse bezigheden. Ik zie het als de omgedraaide wereld. Iemand die in deze tijd nog in staat is om een low key leven te leiden, zich bewust is van de voor en nadelen van social media gebruik en niet verstoord raakt door alle afleidingen is voor mij succesvol. Succes is voor mij een staat van inner peace.

Observeer eens door je eigen lens

Waar richt jij je focus op? Wat geeft jou energie?

Het is de kunst om je lens te richten op wat jou energie geeft en je focus niet te laten verstoren door de overload aan informatie en beelden om ons heen. Je hoeft niet helemaal van social media te verdwijnen, maar vind een gezonde balans. Ben bewust van waar je focus naartoe gaat. Neem eens een tijdje afstand van social media en zie wat de rust met jou geest doet. Persoonlijk vind ik het fijn om mijn hoofd leeg te maken door het maken van lange wandelingen in de natuur en muziek luisteren. Energie en inspiratie haal ik uit street photography. Dit is voor mij in het moment leven. Pure momenten op straat waar we normaal gesproken gehaast aan voorbij lopen. Door te stoppen en bewuster te kijken gebeurd is iets magisch.


De camera is een oog dat tegelijkertijd voorwaarts en achterwaarts kan kijken

Rust schept focus. Je vizier wordt scherper. Verleg je focus van wat niet werkt, naar wat wel werkt. Als ik om me heen kijk zie ik dat we geneigd zijn om ons te focussen op wat niet werk, willen we grote stappen maken en daardoor de kleine stapjes vergeten. Terwijl juist de kleine stapjes bijdragen aan het groter resultaat. Waarschijnlijk laat je je op sociale media alleen van je beste kant zien. Je laat onbewust zien wat anderen willen zien; alleen de interessante, blije en bijna perfecte stukjes van ons leven zetten we online. Dit lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar doordat je iedereen alleen op zijn best ziet, voelt het al snel alsof je tekortschiet. Vooral als je jezelf op een negatieve manier vergelijkt met anderen, levert je dit waarschijnlijk niets anders op dan een grote deuk in je zelfvertrouwen.

Hoe vaak grijp jij wel niet naar je smartphone, bijvoorbeeld tijdens het halen van een koffie of het wachten op je afspraak, om maar iets te doen te hebben? Jouw Facebook-tijdlijn helpt je voor minstens 5 minuten uit de brand. Rust, even helemaal niets, maar dan ook echt niets is daarom een enorme uitdaging, maar die zeker de moeite waard is om aan te gaan. Even geen werk, lunchafspraken maken, bellen of appen. Even een ochtendje niets, denk je dat jij het aankunt? Afstand van sociale media is een manier om jezelf op te laden, nieuwe ideeën op te doen en je creativiteit te voeden, om sterker terug te komen. Iets om over na te denken voordat je verder gaat met scrollen door je Facebook en Instagram....

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page