top of page

VENLOSE KUNST SNUUTJES
De deur van Atelier Nina Moon vliegt open en de kids stormen enthousiast binnen. Het is weer tijd voor hun schilderles! Gekleed in het schildersshort pakken ze de benodigde materialen zoals water, kwasten en verf. Eenmaal een plekje uitgezocht, gaan ze aan de slag met tekenen of schilderen.


Ik fotografeer bij Atelier Nina Moon en heb het afgelopen jaar heel wat talenten mogen bewonderen met mijn camera. Atelier Nina Moon is gevestigd op de Bolwaterstraat 30 in Venlo en is opgericht door Ankie Aarts. Atelier Nina Moon is de plek om je creatieve kant te ontdekken door op een speelse manier te leren tekenen en schilderen. Op het moment werken we met maar liefst 90 cursisten en komen er wekelijks nieuwe kunst snuutjes bij. De creativiteit in Venlo groeit! En dat mag gezien worden. Met veel plezier leg ik wekelijks beeldmateriaal vast van alle lieve cursisten die trots voor mijn camera poseren met hun creatie en ondersteun ik tijdens het lesgeven. Vanaf 6 jaar is iedereen welkom om op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van Atelier Nina Moon. We hebben dan ook verschillende leeftijdsgroepen van kinderen tot volwassenen en zijn er mogelijkheden om in de dagbesteding te werken. Creativiteit in Venlo verdient een gezicht met een verhaal. Daarom laat ik jullie kennis maken met de kunst snuutjes van Venlo!


Een van deze snuutjes is Valerie Swaghoven. Ze is 10 jaar en heeft sinds een aantal maanden schilderles bij Atelier Nina Moon. Valerie is voorheen wel eens komen kijken toen haar oudere zus Frederique schilderles had bij Ankie. Ze wist het meteen...dat wil ik ook! Als ik haar vraag of ik haar mag interviewen voor mijn blog begint ze te stralen. Ze is erg geïnteresseerd in wat ik doe en ik laat haar mijn website zien. Vol enthousiasme vertelt ze me dat ze zelf ook graag schrijft en op jonge leeftijd al creatief bezig was. Naast schilderen houdt ze zich ook bezig met turnen en hockey. Met haar lieve snuutje vertelt ze me dat ze in haar vrije tijd haar eigen boeken en kranten schrijft. Ik ben onder de indruk. Ze koopt notitieboekjes, scheurt de kaft eraf en maakt hier een eigen ontwerp van. Niet typen op een laptop, maar schrijven met de pen! Ik krijg een lach op mijn gezicht, wat mooi dat dit in deze tijd nog kan. Niet digitaal maar op de ouderwetse manier! Pesten was een van de onderwerpen waarover ze schreef. Ik vind het knap dat ze zich op jonge leeftijd al verdiept in dit onderwerp. In haar vrije tijd vermaakt ze zich met het bedenken van verhalen en speelt ze graag met playmobile. Een telefoon heeft ze niet en het internet is beperkt voor haar. Ons gesprekje over mobiele telefoons gaat de tafel rond. Een aantal kids van haar leeftijd vertellen dat ze wel al een telefoon hebben."Valerie kijkt me aan en zegt: "als je geen telefoon hebt dan praat je tenminste met elkaar". Daar kunnen velen van ons nog wat van leren! Wat een mooi gesprek heb ik met deze slimme meid. Terwijl we lekker kletsen, is ze druk bezig met haar nieuwe schilderij en ondertussen help ik haar met het mengen van de kleuren. Ze werkt aan een schilderij met een ondergaande zon aan de zee. Als ik haar vraag waarom ze voor dit plaatje gekozen heeft antwoord ze: "het straalt rust uit en daar hou ik wel van."

Haar liefde voor creatieve vakken komt sterk naar voren als ze me vertelt dat ze het jammer vindt dat er zo weinig creatieve vakken op school worden gegeven. In de toekomst wil ze graag haar creatieve kant verder ontwikkelen." Wat wil je later worden Valerie?", vraag ik.

"Ik wil graag iets creatiefs doen, misschien word ik ook wel kok net als mijn vader! Een creatieve kok!" zegt ze vol enthousiasme.

Om het interview in een creatieve flow te houden eindig ik ons gesprekje met de vraag: 'Als je een grote tekening op het stadhuis van Venlo mag maken, wat zou dit dan zijn?'

Valerie begint te lachen." Mezelf! "schatert ze uit." Nee, als ik echt iets mag teken op het stadhuis van Venlo dan zou dit het teken voor vrede zijn."


Wauw, mijn dag kan niet meer stuk. De puurheid en de positieve energie is magisch. Eenmaal in de flow van het schilderen is het moeilijk om te stoppen. De tijd vliegt. Na 1,5 uur is het tijd om op te ruimen want dan staat de volgende groep alweer voor de deur. Zo komen er heel wat creatieve snuutjes voorbij en wat was het me een genoegen om Valerie's verhaal te delen.

Creativiteit verdient de aandacht omdat het een belangrijk onderdeel is van onze ontwikkeling. We kunnen elkaar inspireren door meer over creativiteit te praten.

Daarom zul de je komende maanden verschillende kunst snuutjes voorbij zien komen op mijn blog. Denk je nu: ik ben niet creatief mensen omdat ik niet goed kan schilderen of tekenen? Dan moeten we dit even rechtzetten. Creativiteit wordt snel gekoppeld aan kunst. Maar dat is maar één manier om creatief te zijn. Je kunt ook creatief leven. Dat betekent dat je mogelijkheden en kansen ziet en die aangrijpt, of dat je met nieuwe oplossingen voor oude problemen komt. In alle gevallen heeft creativiteit te maken met loskomen van vastgeroeste patronen. Soms heb je er dus een beetje lef voor nodig, de moed om gewoonten of denkbeelden te doorbreken. Eigenlijk gaat creativiteit dus over loslaten. Vrij zijn van vooroordelen, angsten, verwachtingen.


Wie is voor jou een kunst snuutje met een inspirerend verhaal dat gehoord mag worden? En nee, daar hoef je geen Rembrant voor te zijn. Ik zoom graag in op de kleine dingen die creativiteit juist zo bijzonder maken. Wil je iemand opgeven voor Venloose Kunst Snuutjes dan kun je mailen naar: nadinefels1988@hotmail.com of een appje sturen naar 0612092350.


Lijkt het je leuk om eens een schilderles te volgen? Dan kun je mailen naar ankie.aarts66@gmail.com of neems eens een kijkje op de website www.ninamoon.nl


Liefs,


Nadine

325 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page