top of page

VENLOSE KUNST SNUUTJES

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2020

Dit lieve kunst snuutje is Faye! Een snuutje dat tijdens de schilderlessen altijd op de achtergrond aanwezig was maar daardoor niet onopgemerkt bleef voor Venlose Kunst Snuutjes. Stille wateren hebben diepe gronden. Lees hier het verhaal van Faye.


Ik heb Faye zich zien ontwikkelen tijdens de schilderlessen bij Atelier Nina Moon, niet alleen op creatief vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Ze begon zich steeds meer open te stellen en zo leerde ik dit lieve kunst snuutje beter kennen. Een snuutje dat zichzelf niet snel op de voorgrond zet maar wel een plekje op de voorgrond verdient. Introvert of extravert het maakt niet uit. Ik denk dat we allemaal kenmerken van beide in onze persoonlijkheid hebben en wil daarom onderstaande quote met jullie delen voordat ik aan Faye's verhaal begin. Iets om over na te denken.


Woensdagmiddag. Tijd voor de schilderles van Faye bij Atelier Nina Moon.

'Nadine kun je helpen met schetsen?' Ik ging bij haar aan tafel zitten en we kregen een bijzonder gesprek. Ik merkte dat Faye in een goede bui was en ze begon te vertellen over haar dag. 'Ik heb vandaag nieuwe vriendinnen gemaakt op school. Daar ben ik wel blij om want vroeger was dat wel anders' Het is even stil en dan zegt ze: 'ik werd vroeger gepest.'

Ik ben geraakt door haar opmerking, leg mijn potlood neer, kijk haar aan en vraag of dit nu nog steeds gebeurd. Ik vertel haar dat het belangrijk is om met iemand te praten zodra je gepest wordt. Ik toon haar een stukje van mijn eigen kwetsbaarheid en vertel dat ik vroeger ook wel eens gepest werd. Toen durfde ik niet te praten en dat maakte het alleen maar moeilijker. Faye kijkt me met een iets wat bezorgde blik aan. 'Pesten is echt niet leuk. Ik heb er nu gelukkig geen last meer van.' Gelukkig! Faye verteld dat ze woensdag de leukste dag van de week vind. 'Ik ben altijd blij als ik naar de schilderles kan. En omdat jij er dan bent Nadine' Ik wil haar het liefste een knuffel geven. Deze momenten zijn goud waard. 'Faye wat ben je toch een lieverd!' Woorden die mijn hart verwarmden.


Faye is in groep drie begonnen met tekenen en al snel bleek dat ze hier ontzettend veel talent voor heeft. Ze wilde op eigen initiatief op schilderles. 'Ik vind het leuk om echte mensen te tekenen!' Vanuit mijn eigen fantasie of ergens van natekenen. Mensen zeggen altijd dat ik zo goed kan tekenen.' Ze kijkt er een beetje verbaasd bij...

'Daar hebben die mensen helemaal gelijk in', zeg ik lachend.

'Die complimentjes verdien je Faye!'

'Wat zou je nog graag willen leren?', vraag ik. 'Ik wil nog wel beter worden met tekenen, maar ik zou ook graag op dansles willen zegt ze enthousiast. Samen met mijn beste vriendin.' Ik stimuleer Faye om eens naar een dansschool te gaan en een proefles te volgen.

'Gewoon doen!' Ze lacht.

Heb je nog meer hobby's ? 'Nou, ik zou ook wel willen paardjerijden. Ik heb nog nooit op een paard gezeten maar ik vind het fijn om buiten te zijn. Op school speel ik vaak buiten.

Ik hou er echt van om buiten te zijn!' Dat hebben we gemeen Faye.

Wat wil je later worden Faye? 'Hmm, iemand die tekeningen in boeken maakt. Dat lijkt me erg leuk. Tekeningen bij verhalen maken.'

Waarop ik vraag of ze wel eens doet schrijven, ze knikt glimlachend.

Faye verteld dat ze een verhaalschrift heeft. Ze maakt tekeningen en schrijft er een verhaal bij. Waar schrijf je dan over Faye? 'Over een game en uhm over mijn vriendinnen! Ik heb de laatste tijd best veel nieuwe vriendin gemaakt. Ik heb er nu 13!'

Zo! 13 vriendinnen, zoveel heb ik er niet eens. 'Hoeveel vriendinnen heb je dan', vraagt Faye.'Ik heb 4 hele goede vriendinnen. Maar die kreeg ik pas op latere leeftijd.


Ik vertel Faye dat ik vroeger best wel op haar leek. Zo droomde ik vaak weg in mijn fantasiewereld en was net als Faye vaak creatief bezig met verhalen schrijven en tekeningen maken. Ik herinner me dat ik graag naar een creatieve school wilde. Tekenen, schilderen, schrijven, ontwerpen was helemaal mijn ding. Helaas werd het creatieve pad niet genoeg gestimuleerd door mijn omgeving. Sommige kinderen worden beïnvloed om te kiezen voor save en dat is jammer. 'Kies een opleiding die de kans op een goede baan in de toekomst vergroot.' Hier heb ik me als kind door laten lijden. Uiteindelijk is mijn creatieve kern weer naar boven gekomen en doe ik alsnog wat ik vroeger zo leuk vond om te doen.


'Nadine weetje wat vreemd is.. als ik iets eet dat ik niet lekker vind dan denk ik aan een toetje en dan smaakt het daar naar.' 'Misschien heb je wel superkrachten', zeg ik lachend.

Faye grinnikt. 'Dat denk ik ook altijd.'

Als je een superkracht zou hebben, wat zou dit dan zijn Faye?

'Met dieren praten! En ik zou wel een bigfoot willen zijn die super snel kan rennen. Ik zit bij een wolvenclub met een aantal meisjes en 1 jongen.'

Dat klinkt interessant. Ik vraag door naar wat ze met de wolvenclub bedoelt. 'Nou we doen samen altijd heel hard rennen. 'Ah vandaar dat leuke haarbandje met die oortjes dat je wel eens in hebt.

'Als je een grote tekening op het stadhuis van Venlo mag maken, wat zou dit dan zijn?'

Faye denkt eerst even goed na. 'Iets met natuur en dieren tekenen!'

De connectie met dieren en natuur blijft niet onopgemerkt bij deze dame.

"Weet je al wat je later zou willen worden Faye?"

Dat vind ze nog lastig. Maar iets met tekenen dat ziet ze wel zitten. "Je hebt nog genoeg tijd om te ontdekken waar de reis naartoe gaat. "Ik denk dat je vast en zeker een hele mooie kunstenaars gaat worden Faye!"

Het einde van de les nadert en Faye kijkt me nog even kort aan voordat ze haar spulletjes opruimt. "Weetje, toen ik hier voor het eerst was wilde ik eigenlijk niet blijven. Gek he."

Waarop ik antwoord: "Het was vast zeker eerst even wennen voor je. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Dat is altijd even spannend. Super goed dat je doorgezet hebt, en er nog steeds bent!" Faye lacht, "Nu vind ik het super leuk".


Wat verteld het verhaal van Faye ons? Ik zie een meisje dat haar hart is blijven volgen ondanks dat ze het spannend vond om naar de les te komen. Zo moeten we allemaal eerst een drempel over wanneer we aan iets nieuws beginnen. We weten niet wat we kunnen verwachten en dat is voor sommige van ons eng. Angst is nooit een goede raadgever.

Luister daarom naar je hart. Passie en liefde is puur. Net als Faye.


Wie is voor jou een kunst snuutje met een inspirerend verhaal dat gehoord mag worden?

En nee, daar hoef je geen Rembrant voor te zijn. Ik zoom graag in op de kleine dingen die creativiteit juist zo bijzonder maken. Wil je iemand opgeven voor Venloose Kunst Snuutjes dan kun je mailen naar: nadinefels1988@hotmail.com of een appje sturen naar 0612092350.

Lijkt het je leuk om eens een schilderles te volgen? Dan kun je mailen naar ankie.aarts66@gmail.com of neems eens een kijkje op de website www.ninamoon.nl

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page