top of page

When you judge another, you do not define them, you define yourself....

Oordelen...tsja waarom doen we dit eigenlijk? Het kan soms pijnlijk en kwetsend zijn, niemand vind het fijn, maar toch gebeurd het. Hoe ga je daar dan mee om?

Om meer inzicht te krijgen over oordelen gaan we eerst even back in time. Terug naar het begin van de mensheid. Er is namelijk een evolutionaire verklaring voor waarom we als liefdevolle mensen oordelen over elkaar. Zo benoemt Sociaal psycholoog Roos Vonk het volgende:

“In de oertijd was het van overlevingswaarde om mensen, dieren en dingen snel te kunnen beoordelen. Is dit eten goed, of word ik er ziek van? Is deze vreemde iemand met wie ik kan samenwerken? Kan ik naar buiten in deze kou, of moet ik binnenblijven? Waren we in die tijd heel boeddhistisch zonder oordeel in de vrieskou blijven staan, dan waren we als soort simpelweg uitgestorven. Zo hebben we onszelf dus gespecialiseerd tot mensen met snelle oordelen"

We oordelen onbewust of bewust. Dit hebben we allemaal wel eens gedaan of doen het misschien nog steeds. Oordelen zit als overlevingsmechanisme in ons systeem, maar dit is geen excuus om negatieve oordelen de wereld in te sturen. Laten we met z'n allen meer bewust worden en elkaar met compassie en liefde gaan benaderen. Dit zal leed en misverstanden voorkomen maar daarvoor moet je eerst volledig jezelf kunnen accepteren. Tijd voor zelfinzicht.

Wie oordeelt geeft zichzelf bloot

Gelijkheid en mensen in hun waarde laten is voor mij erg belangrijk. Ik had vaak moeite om te zien/horen hoe mensen over elkaar oordelen of om zelf onjuist beoordeeld te worden. Deze ervaringen leerden me om anders te gaan kijken waardoor mijn zelfinzicht groeide. Door deze inzichten kan ik oordelen nu beter naast me neer leggen en hoop jou als lezer ook bewust te maken. De mensen die het hardst oordelen over een ander hebben zelf vaak het laagste gevoel van eigenwaarde. Wanneer je jezelf niet onvoorwaardelijk accepteert kun je een ander immers ook niet accepteren. Anderen een label opplakken of veroordelen, is een manier om controle uit te oefenen die ontstaat uit angst en onzekerheid . Zodra je doorziet dat oordelen uit een gemis van zelfliefde ontstaat is het makkelijker om onjuiste oordelen naast je neer te leggen en te beseffen dat het oordeel niks met jou te maken heeft maar alles met hoe de persoon in kwestie over zichzelf denkt.

Ken jij het hele verhaal?

Je ziet altijd maar een heel klein stukje van iemands leven en weet nooit precies waar mensen doorheen zijn gegaan. Het enige dat je ziet is een klein deel van het eindresultaat. Het resultaat van een leven vol gebeurtenissen. Iemand die verlegen overkomt is vroeger misschien gepest. Iemand die die nooit lacht is misschien wel eenzaam. De persoon die altijd over zichzelf praat is mogelijk op zoek naar positieve bevestiging omdat hij of zij deze in de opvoeding gemist heeft.Hoe kun je over iemand oordelen als je zo weinig over de ander weet? En zelfs als je de ander wel kent dan nog zie je slechts het topje van de ijsberg. Een mensenleven is eindeloos genuanceerd en gecompliceerd. Geen enkel oordeel doet recht aan de persoon die je voor je hebt. Iets waarvan we ons bewust moeten worden voordat er een oordeel gevergd wordt.

Je handelt vanuit een goed hart maar dan opeens...AUW je krijgt een onjuist oordeel naar je hoofd geslingerd.Hoe ga je daarmee om?

Neem afstand. Begrijp dat de impuls om te oordelen universeel is. Accepteer dat hetgeen gezegd is niets met jou te maken heeft. Laat het oordeel buiten jezelf liggen en kijk erna zonder dat je het persoonlijk opvat. Je kunt er zelfkennis uithalen door je veerkrachtig op te stellen en je niet mee te laten slepen door de negatieve oordelen. Focus je op de mensen die je wel begrijpen, steunen en liefhebben. Hoe graag je het ook zou willen, je kunt nooit iedereen in je omgeving tevredenstellen en niet iedereen zal je begrijpen. Dat is niet erg. Verspil je energie dan ook niet aan vijandigheid, maar zoek de mensen en situaties op die bij jou passen en jou gelukkig maken. Hoe meer jij vanuit je authenticiteit laat zien wie jij echt bent, hoe meer mensen je aantrekt die dat ook aanspreekt. Daarentegen stoot je mogelijk ook mensen af (de mensen die zich voeden met negatieve oordelen) omdat je onvoldoende in hun straatje past.

Laat verwachtingen los

Door verwachtingen te creëren kan er een uitkomst ontstaan waarmee je het oneens bent en teleurgesteld wordt. Niet iedereen handelt en denkt hetzelfde. Voor sommige mensen is het een vreemd gegeven als iets niet past binnen die ene verwachtingswereld, word het als 'raar' bestempelt, er afstand van gedaan om het vervolgens in een hokje te plaatsen. Laat die ene persoon zijn haar roze verven en er vrolijk mee over straat lopen, laat iemand een gewaagde outfit dragen, laat een homoseksueel stel zoenen in het openbaar, laat iemand anders vrij zijn in welke keuze dan ook, laat iemand anders fouten maken, zijn eigen pad bewandelen en zijn eigen lessen leren. Als anderen willen leven zoals ze leven, wie zijn jij en ik dan om daar over te oordelen? We trekken allemaal onze ervaringen door een filter van ‘hoe de wereld zou moeten zijn’ en dat mag. Maar besef dat ruimte maken voor dingen die anders zijn dan je bent gewend juist zorgen voor groei en ontwikkeling. Hierdoor zal je een kleurrijk en een meer ontspannen leven tegenmoet gaan met compassie en zelfliefde.

Kijk naar jezelf

Hou je niet zo druk bezig met hoe anderen leven. Hou je bezig met jezelf. Met leven in het moment, handelen vanuit eerlijkheid en vanuit liefde. Het mooie van niet oordelen is dat je er écht voor andere mensen kunt zijn. Luisteren naar mensen zonder jezelf af te vragen hoe jij over het verhaal denkt en meteen je mening erop loslaat. Door een luisterend oor te bieden leer je begrijpen waarom de ander volgens zijn eigen visie denkt en handelt. Je geest krijgt veel meer ruimte voor verschillende visies waardoor je jezelf ontwikkeld. Het grootste voordeel van minder oordelen is de ruimte die het je oplevert om te focussen op het positieve. Energie besteden aan de tekortkomingen van anderen is heel vermoeiend en levert je niets op. Je kunt deze energie beter gebruiken en besteden aan je dromen en doelen. Dan is alles gewoon wat het is en leef je vanuit compassie, kalmte, acceptatie dankbaarheid en een liefdevol hart dat open staat voor jezelf en de ander.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page